5 tips voor het printen van identificatielabels

Naast herkenbaarheid van componenten en kabels zien wij vaak dat er hoge eisen worden gesteld aan identificatie van apparatuur en installaties. Identificatielabels zijn een visitekaartje voor de producent en hebben als primaire doel om inzicht te geven in leveranciersgegevens, technische specificaties en de werking van een systeem.

Afhankelijk van de toepassing, ondergrond, omgevingsinvloeden en wet- en regelgeving zijn er speciale labels ontwikkelt voor een duurzame oplossing.  Uit diverse industrieën hebben wij 5 tips samengesteld voor het bepalen van de juiste identificatieoplossing:

Vieze ondergrondTip 1: Bevestiging

De bevestiging van een identificatielabel wordt bepaald door de eisen die worden gesteld aan het label en de kleefstof. Permanente labels kennen een andere samenstelling dan een herbruikbare of afbreekbare variant. Let hierbij op de bolling en structuur van een ondergrond. Dit heeft invloed op de dikte en flexibiliteit van het materiaal en label.

 

 

 

MG softwareTip 2: Leesbaarheid en specificaties

Een identificatielabel is er om inzicht te geven in technische codering van een systeem. Deze codering moeten correct en goed leesbaar zijn gedurende de gehele levensduur van het systeem. Labels worden automatisch gegenereerd  door middel van eenvoudig te bedienen software. Met deze software worden digitale bestanden gedrukt  als logo, tekst, tabel, barcode of een combinatie hiervan.

Tip 3: Omgevingsinvloeden

De levensduur van identificatieabels wordt niet alleen beïnvloedt door aanraking en veroudering, maar ook door omgevingsinvloeden als; vocht, Uv-straling, wrijving, extreem lage- of hoge temperaturen en chemicaliën.  Om op duurzaamheid, prijs- en kwaliteitsniveau de juiste oplossing te  bepalen moet er gekeken worden naar omgevingsinvloeden. Labels van PVC-materiaal zijn goed bestand tegen Uv-straling, echter gevoelig voor chemicaliën en extreme temperaturen. Polyester labels zijn hiertegen beter bestand maar gevoelig voor Uv-straling.

Tip 4: Wet- & Regelgeving

Het identificatielabel van een installatie moet doorgaans voldoen aan de regelgeving die gesteld wordt voor het volledige apparaat of systeem volgens RoHS, UL of EN.  In de praktijk wordt bijvoorbeeld gekozen voor siliconen vrije, halogeen vrije en zelfdovende materialen.

Inhoudelijk verschilt per branche welke gegevens herleidbaar moeten zijn. Traceerbaarheid naar de leverancier, serie en model, specifieke productinformatie, unieke codering en keurmerken zijn vereist binnen de meeste branches.

MG softwareTip 5: Speciale Labels

Er zijn labels ontwikkeld die bij verwijdering een schaakbord of tekst achterlaten. Deze labels  worden gebruikt om een keurmerk of garantie vertegenwoordigen en dienen als handtekening van de producent of installateur.

Steeds meer bedrijven kiezen voor het printen van dergelijke labels voor periodieke keuringen. Bij zowel kleine als bij grote aantallen zorgt het zelf kunnen printen van identificatie en markering voor snelheid en flexibiliteit in het proces.

Met onze MG-3 labelprinter kunt u uw eigen labels printen. Deze printer biedt een combinatie van gebruiksvriendelijke software en voorgevormde labels van zowel vinylweefsel als kunststof. Hiermee print u labels  voor zowel uw kabels als uw componenten. Wilt u meer informatie over labelprinters? Neem contact op met onze printerspecialist Joep van de Pasch.

De MG-3 Labelprinter is een product van onze leverancier Cembre.

Sitemap